Catalán: Bauzá rectifica

01

11 2010

El PP rectifica la posición anunciada por José Ramón Bauzá sobre el catalán. En poco menos de un mes ha pasado de querer derogar la Ley de Normalización Lingüística a sólo reformarla para, ahora, dejarla tal cual está; de querer derogar el Decreto de Mínimos –que obliga a enseñar al menos el 50% de las asignaturas en catalán- a sólo reformarlo para acabar recuperando el trilingüismo -50% de la enseñanza en catalán, otro tanto en castellano y el 20% en inglés- que Francesc Fiol quiso imponer (en la legislatura anterior) y que acabó como el rosario de la aurora. Es lo que pasa cuando un político se mete en un berenjenal. Que no sabe cómo salir de él y acaba rectificándose a sí mismo hasta el infinito y sobre todo hasta el ridículo. Si Bauzá es presidente el año que viene, muy probablemente hará con el catalán lo mismo que sus antecesores del PP: no tocar nada. ¿Para acabar así hacía falta todo el embrollo que ha montado este hombre durante el último mes?

Acerca del autor

Miquel Payeras

Otras entradas por

Sitio web del autor

9 Agregá los tuyos ↓

El comentario superior es el más reciente

 1. Francesc38 #
  1

  50% en catalán… ¡Ja! Me río yo. En los institutos hay un 99% de asignaturas en catalán. Solo castellano es en castellano, el resto, la vehicular es en catalán. Hablo de los públicos, claro. Aquí de mínims, res… Màxims per uns, en tot cas… Ja està bé de fer el que adjudicau als dictadors. 50% per les dues llengües. No tiene la culpa de la política.

 2. cesc #
  2

  jo crec que a s’escola pública s’ha d’emprar es català 100%, perque és sa nostra llengua des del segle XII en que alfonsIII va fer fora moros i va poblar s’illa de gent del principat,Gironins, lleidatans…etc.

 3. J.T. #
  3

  Jo veig que aquest individu està interessat únicament en aconseguir vots sigui com sigui. En aquesta empresa ell ha optat per aprofitar-se d’un especial sentiment de rebuig als catalans que aflora en bastants persones de Mallorca. El que ocorre és que no només se contenta amb això, sinó que a més, proposa «promoure» les «modalitats nostres».

  Què significa aquesta darrera frase una vegada a la pràctica? Idò això:

  – Separació ambigua de les «modalitats d’aquí». La GRAMÀTICA actual de totes les Balears actualment forma part de la catalana, però no per un acoblament posterior, sinó per una derivació del català: les arrels estan allà. Què farà el senyor Bauzà?, crear 4 noves gramàtiques per les noves modalitats?, crec que no.

  – Promoure la castellanització; en aquest ordre:
  – S’elimina la llengua comuna de les 4 «modalitats» (el català).
  – S’afebleix així la defensa de les «modalitats» per separat.
  – Es deixa triar la llengua d’aprenentatge a les escoles.
  – La gent tria castellà per conveniència i facilitats.
  – Tant les «modalitats» d’en Bauzà com la llengua catalana acaben.
  – Què queda?: Castellà.
  És fàcil dir que es promourà la parla local, però al darrere de tot això es deixen entreveure algunes de les estratègies del PP.

  – Tot això (i més conseqüències derivades) pel simple fet de deixar les eleccions importants (eleccions en sentit comú i sentit polític) a persones que cauen constantment en fal·làcies i es contradiuen. Ben segur que la cosa canviaria si com a mínim el que es presenta a president del govern tingués nocions una mica clares de llengua, de què són els fenomens de contacte entre llengües o com a mínim s’hagués instruït en català.

  En aquests casos, no cal tenir experiència (jo tinc 18 anys i sóc de Mallorca) per veure que aquest bergant literalment «no sap el que diu».

  Se podrien dir més coses, hi ha infinitat d’arguments que serveixen per combatre fal·làcies (perquè aquest senyor no té «arguments» sinó «fal·làcies» per donar i per vendre).

  No costaria molt demanar a un analista expert de contacte entre llengües que analitzàs objectivament la situació actual i la situació que proposa Bauzà. Maldament l’analista fos espanyolista, sortirien moltes veritats en les què la majoria de gent, que ho ignora, no hi cau. És la gent que, malauradament farà que el PP s’alçi amb la victòria.

 4. tito #
  4

  lo unico que se hace enseñando el catalan es que nuestra lengua ,que es la BALEAR se pierda totalmente.obligar ha usar una lengua para usar otra que no es la nuestra es ILEGITIMO.Nuestra lengua es la BALEAR y con el catalan lo unico que se hace es enterrarla , y con ello nuestra cultura ,aqui no se habla Catalan para nada y es mas nunca se ha hablado ni tienemos nada que ver con Cataluña como muchos pretenden ,que dejen ya de mentir y que digan la verdad ,los estatutos tienen que cambiar ,nos estan robando nuestra lengua ,el balear y su gramatica existe y esa,en todo caso, es la nuestra.

 5. Coherent #
  5

  Aquí l’únic que hi ha és xenofòbia a catalunya, tot el que recordi a una CCAA que demani més autonomia, més reinvindicativa defensant es seus drets, la qual demana més justicia econòmica, més respecte a sa seva cultura, tot açò fa fòbia a sa branca política d’es franquistes (altrament dit Partit Popular). Aquesta gent vol ser «una, grande i libre», i ells no saben que mai serem ni un, ni grans ni lliures ja que per ser un, hem de ser un país unit, i ells l’únic que fan és desunir amb sa seva xenofòbia a tot el que no representa «la espanya del toro», la defensa ultransa de sa bandera, el rei i sa mare que el va parir.

  Aquí a balears hi ha un problema, que sa nostra llengua és una variant d’es català i sa maleïda paraula «CATALÀ» apareix com a sinònim de catalunya i ja tenim es feixistes conservadors retroguedes tocant el que no sona per dividir sa llengua, molt bé Bauzà!!! Si anem així jo no xerr menorquí jo xerr mercadalenc o pollensí o sant rafelè!! No s’aguanta per enlloc!!

 6. cultunostra #
  6

  Em fa molta gràcia veure que tots els que defenen sa modalitat balear sempre escriuen en castellà. Em sembla que això ho diu tot.

  Em fa molta pena que en plé S.XXI encara sigui tan viu aquest debat. Tenim un única llengua que és el català, amb les particularitats de cada lloc ( dialectes ), que per cert, tot el que hagi estudiat català sap que venen reflexats tant a la gramàtica com al diccionari.

  estic molt d’acord amb J.T, tot és una estratègia del PP, per afablir la nostra llengua. La pena és que hi hagi tanta gent que l’hi doni suport.

  Per cert, Andalucia, s’ha d’estudiar el castellà o l’andalus ? Ningú ho discutirà – el castellà. A les illes també hauriem de tenir-ho clar.

 7. tito #
  7

  A mi si que me da gracia de verdad ,siempre ,los grandes defensores del catalan con el mismo comentario ,este(Em fa molta gràcia veure que tots els que defenen sa modalitat balear sempre escriuen en castellà. Em sembla que això ho diu tot).Tengo la respuesta, cada cual escribe como le da la gana y de modalidad ,ninguna, se llama LENGUA BALEAR.
  Y este otro (Per cert, Andalucia, s’ha d’estudiar el castellà o l’andalus ? Ningú ho discutirà – el castellà. A les illes també hauriem de tenir-ho clar)Que tendra que ver, no mezclemos huevos con caracoles, un poco mas de sentido comun es lo que hay que tener y dejarse de comparaciones.
  Bien para aclarar el tema ni soy ,ni pertenezco a ningun partido politico(vaya que luego haya calificativos). Yo defiendo el BALEAR escribiendo en castellano porque el BALEAR y su gramatica estan enterradas bajo el Catalan, en todo caso me gustaria hacerlo en BALEAR ,pero no se, porque todo lo que OBLIGAN es el Catalan ,cuando aqui en BALEARES ni se habla, ni su gramatica lo es.En las BALEARES ni se habla ni se ha hablado nunca el Catalan informarse un poco hoy dia es facil en internet ,respeto el Catalan ,y me parece una gran falta de respeto calificar y reirse de los demas porque escriben de una u otra forma (eso ya lo dice todo)
  .Aqui se habla el BALEAR con sus dialectos ,Mallorquin,Menorquin,Ibicenco,Formenterense etc.. aver si dejamos ya de confundir y engañar a la gente. SOY BALEAR Y NO CATALAN ,Y HABLO MENORQUIN (dialecto BALEAR)cada cual habla como quiera y escribe como quiera, yo defiendo escribiendo como quiero ,pero que conste sin OBLIGAR a nadie que lo haga de otra una manera que no quiera, como se esta haciendo .De verdad me entristece mucho y a la vez que me dan gracia algunos comentarios , defendamos cada uno lo suyo ,pero dejad en paz a lo demas ,no confundamos ni engañemos.NO TENEIS VERGUENZA

 8. Forajido #
  8

  Tito, tu eres tonto o eres tonto?

 9. ximo #
  9

  No és que la gent sigui tonta, tal vegada pequi a vegades d’ignorància! Qui tengui sa coa de palla que se l’encengui! Per cert, com a estudiant de la llengua volia precisar una dada errònia expressada en el comentari 7. Quan diu «Aqui se habla el BALEAR con sus dialectos ,Mallorquin,Menorquin,Ibicenco,Formenterense» hauria de dir «aquí a Menorca es xerra un dels dialectes del català, el menorquí, en tant que tots els dialectes que cita són del català, no pas del balear que empíricament no existeix, ja que és el nom que rep el conjunt dels dialectes de les illes i per tant, parlat per ningú – ja que ningú parla menorquí-mallorquí-eivissenc-formenterenc – al mateix temps. En fi…lo escribiré en la lengua del imperio y dos signos de exclamación como corresponde en dicha lengua: ¡cuanta ignorancia!