ETA

18

01 2011

El gobierno de Rubalcaba contestó muy bien el anuncio de tregua de ETA con la detención dos terroristas al día siguiente y al cabo de ocho días con diez detenidos más. Una buena manera de decirle a los nazis vascos que de negociación política nada de nada. Otra cosa es que se quiera, como la ultraderecha reclama, la humillación pública de los etarras. Eso no ocurrirá y hay que ir haciéndose a la idea. ETA está derrotada pero su desaparición no será en un momento concreto ni a través de una humillación tipo Versalles ni de un parte –“En el día de hoy, cautiva y desarmada”- victorioso. Irá siendo poco a poco y quiérase o no habrá que pagar un precio. No existirá ninguna negociación política, pero precio sí. El de ver, algún día, a los terroristas indultados –nunca a través de una amnistía general- por la calle. Primero a los que no tengan delitos de sangre y, luego, poco a poco, a los que sí. Quien diga que no será así, miente.

Acerca del autor

Miquel Payeras

Otras entradas por

Sitio web del autor

23 Agregá los tuyos ↓

El comentario superior es el más reciente

 1. cesc #
  1

  Per què el govern espanyol no accepta el dret a l’autodeterminació del poble basc? Per què, només d’imaginar-se cedint en aquest punt, Espanya ja experimenta una humiliació? Quin autèntic demòcrata podria sentir-se humiliat per admetre un principi tan elemental com aquest? Doncs en la resposta a aquesta última pregunta va implícita la de les dues anteriors: se sentiria humiliat aquell que tingués por de las urnes. I Espanya té por de les urnes. Per això les manipula, i, com en les repúbliques bananeres, il·legalitza els adversaris més incòmodes i tanca a la presó -Otegi, en aquest cas-, els seus homes i dones més representatius, per dialogants que siguin. I ho fa amb l’objectiu d’espanyolitzar un poble imposant l’ensenyament d’una història aliena a les seves escoles, donant un caràcter residual a la seva llengua, manipulant la consciència de la seva identitat a través dels mitjans de comunicació i transformant la seva visió bascocèntrica de la vida en una visió hispanocèntrica. I per demostrar que es manté fidel a si mateixa, menyspreant tot allò que ignora, nomena lehendakari un analfabet de la llengua del seu país anomenat Patxi López. I aquest, conseqüentment, nomena d’immediat Alberto Surio com a director general de la televisió pública basca, un personatge que passarà a la història per ser l’únic director televisiu del planeta que no entén la llengua del país on viu ni de la cadena que dirigeix.

  En aquest sentit és molt eloqüent la resposta del mateix Patxi López a l’anunci d’alto el foc d’ETA, per mitjà de la BBC, ja que coincideix plenament amb la resposta d’Alfredo Pérez Rubalcaba, ministre espanyol d’Interior, i amb la de Leire Pajín, secretària d’Organització del PSOE. «És insuficient», ha dit el primer; «és insuficient», ha dit el segon; i «és insuficient», ha dit la tercera. Tanta compenetració aclapara. Res a veure amb la resposta que ha donat la Comissió Europea: «Ens ofereix motius per a una esperança prudent i seguirem de prop els esdeveniments». Ni tampoc amb la de Gerry Adams, president del Sinn Féin: «El govern espanyol ha d’aprofitar aquesta oportunitat de pau i progrés. Ha de pensar estratègicament i no escoltar les veus que cerquen la solució del conflicte en termes de victòria i derrota. Hi ha perills al camí. Cap procés de solució de conflictes està lliure de riscs. Però els avantatges d’un èxit eventual superen amb escreix els perills d’un fracàs».

  I, això no obstant, per què el govern espanyol no està disposat a moure’s més que en termes de victòria i derrota? Per què el govern espanyol viola un dret democràtic i incompleix un mandat europeu com el del trasllat de presos al País Basc? Per què no fa un gest i suspèn els processos judicials en marxa? Com diu Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau, «ETA ha de deixar de matar», però, «malgrat tot, cal mirar de trobar una solució política». I afegeix: «El govern espanyol està cometent un error en no permetre l’expressió política de sectors abertzales del País Basc».

  Per a comprendre la raó per la qual el govern espanyol es nega a reconèixer el conflicte basc i es mostra indiferent davant l’anunci de pau d’ETA, n’hi ha prou de veure el perjudici polític que la negociació li causaria a Euskadi. De moment, en les pròximes eleccions, tornaria al lloc que veritablement li correspon per voluntat de la societat basca: l’oposició. Qui té por de la pau?

 2. Tomeu #
  2

  Que qui te por de la pau? Sens dubta tu, cesc.

 3. Luis #
  3

  Cesc, sois la gente como tú, con esa mentalidad separatista los que no favorecéis que haya paz y convivencia en el estado español. Democracia no es hacer lo que a cualquiera le dé la gana, sino respetar los principios y el marco legislativo en el que vivimos. No sé por qué, pero mucha gente, cuando tiene que pronunciar el nombre del país en el que viven, España, parece que la boca se les llena de pinchos… Yo soy español, y estoy muy contento del país en el que vivo, no sólo porque creo en él, sino también porque agradezco la diversidad cultural que existe aquí, y dentro de esa diversidad cultural, admiro y respeto las diferentes lenguas que se hablan en España, que son tan importantes y españolas como el castellano.
  Está demostrado que la separación y el aislamiento no conducen a buen puerto, si no lo crees, revisa un poco los libros de historia y date cuenta de que el aislamiento no conduce a buen puerto.
  Además, otra cosa te digo, cualquier organización que a través de las armas, la extorsión y el asesinato como la BANDA TERRORISTA ETA, intente pedir la independencia, creo que es motivo suficiente para luchar contra ellos ferozmente.
  Ahí dejo mi comentario, no le tengo miedo a los que me califiquen de facha porque los verdaderos fascistas son aquellos que no favorecen que exista una situación de paz.

 4. ANGEL HERMIDA #
  4

  El Sr. Payeras acaba de destituir al actual presidente del gobierno de España. Un auténtico golpe de estado, de repente tenemos «el gobierno de Rubalcaba», ¿un lapsus linguae? o «Qui te fam d’ous somia truites»?.
  Àndese con cuidado con el ^ZP^, porque a este no le tiembla el pulso en liquidar a los enemigos políticos.

 5. ANGEL HERMIDA #
  5

  Querido Cesc:
  ¿Preguntas quien tiene miedo de la paz, clavando tus pupilas en mi pupila azul?, miedo?, miedo tienes tú.
  ¿Quieres la paz de los cementerios?, ¿La paz de mil asesinados por ETA?, ¿La paz impuesta por las pistolas y las bombas?.¿Que te hace pensar que si esta gente por un casual llegar a gobernar, lo iba a hacer de forma democrática?. Cuando su filosofía política (si le queda algo de eso) es marxista-leninista.
  ¿No te parece que despues de 30 años de democracia en España, se ha llegado a un nivel de autogobierno en las autonomías, del que no dispone ningún estado ni federal, ni confederado?
  Eres el típico lorito, que repite una y otra vez las mismas machaconas consignas que os inculcan como si fueran «mantras».
  Con relación a la típica y tópica cantinela de fachas, te hago saber, que en mi vida, la única vez que ví a alguien mas fascista que un fascista, fué un antifascista.(Leélo con calma, porque me parece que te va a costar un poquito entenderlo).
  Ànimo, y a seguir luchando pacífica y democraticamente por tus ideales.

 6. cesc #
  6

  Com a català m’admira sincerament la capacitat de reacció del poble basc per respondre amb instruments democràtics la prepotència totalitària espanyola. Em refereixo a la plataforma Demokrazia 3.000.000 (D3M), l’alternativa que van presentar després del reguitzell de formacions que han estat criminalitzades des de l’any 2003. Set, si no m’erro. Espanya odia l’independentisme perquè destrueix el seu projecte hegemònic -una immensa Castella envoltada de folklòriques peculiaritats regionals- i, com que no pot arrencar-lo amb la mateixa legitimitat amb què un dentista arrenca un queixal, fa lleis a mida que li permetin convertir en delicte tot comportament antagònic amb el seu projecte.d’Acord amb això,també ilegalitzà D3M, ja que, segons la Llei de Partits Polítics, n’hi haurà prou que un sol dels seus militants hagi format part d’unes sigles anteriorment prohibides perquè tot el partit sigui considerat il·legal. Sembla un acudit, oi? A Europa, si més no, ho és. Però cap país no diu res perquè la Unió Europea és un club d’estats els membres del qual es caracteritzen per tapar-se les vergonyes mútuament.

  En aquest sentit, per tant, no es pot esperar res de bo. Assistim a una praxi antidemocràtica que va néixer l’any 2002 fruit d’un pacte entre el Partit Popular i el Partit Socialista contra l’independentisme basc. Aquell any, desatenent les recomanacions del Consell d’Estat, el govern de José María Aznar va tirar endavant el text i uns mesos després va ser aprovat al Congrés espanyol amb els vots del PP, del PSOE, de Coalición Canaria i del Partido Andalucista. Així va començar una criminalització de l’independentisme, amb centenars de detinguts, tancament de mitjans de comunicació i persecució sistemàtica d’editorials, de distribuïdores i de centres d’ensenyament, que ha arribat fins avui. La idea és que l’independentisme basc no sumi. D’aquesta manera, invisibilitzant-lo electoralment, es pot elaborar un discurs -tant per a Espanya com per a la resta del món- que digui que, com demostren les urnes, el sentiment nacional basc és minoritari. Això, però, és molt més que una praxi política perversa. Això és terrorisme d’Estat, perquè en la persecució de les idees i en la il·legalització del dret a sotmetre-les a la consideració de les urnes, hi ha una violència implícita totalment inadmissible. Terrorisme d’Estat, aquesta és l’aportació de l’Espanya actual al patrimoni de la humanitat.

 7. cesc #
  7

  Espanya, una monarquia bananera
  Com dèiem dies enrere, la tupinada espanyola, finalment,es va consumar al País Basc i Patxi López, tot i haver perdut les eleccions,va ser lehendakari amb els vots del franquisme reciclat. Ara ja podem dir sense embuts que Espanya és una democràcia totalitària, una monarquia bananera que practica la corrupció política per guanyar als despatxos allò que no pot guanyar a les urnes. Aquestes, tanmateix,van parlar i van deixar ben clara una cosa força lògica: al País Basc el basquisme és majoria i l’espanyolisme és minoria, com ho demostra el fet que el Partit Socialista i el Partit Popular, junts o per separat,van ser derrotats. És a dir, que només podien fer-se amb el poder si anul·laven una part de les llistes electorals. I això és el que van fer. Sense escarafalls, com correspon a dos partits nacionalistes espanyols capaços de violar els drets civils i fonamentals per tal de subordinar la voluntat de la nació basca als interessos de la nació espanyola. Així és com van impedir que persones lliures exercissin el seu dret a la participació política i an emmordassar un 10% dels votants. Això, no hi ha dubte,va ser d’una gravetat extrema, perquè no estem parlant d’unes illes del Carib, com ara Saint Kitts i Nevis, ben sintonitzades amb Colòmbia i amb el negoci de la pols blanca, sinó d’un Estat de la Unió Europea que es vanta de democràtic i que pressionava la societat argentina perquè depurès responsabilitats de la dictadura de Videla mentre manté en llocs rellevants de la política espanyola significats feixistes de la dictadura de Franco.

  Diguem-ho, doncs, ben clar: les eleccions del passat 1 de març a Euskadi van ser un frau de proporcions escandaloses i van demostrar fins a quin punt els valors de la sagrada unitat d’Espanya, en nom de la qual es van cometre crims contra la humanitat, romanen intactes. L’únic que ha canviat són les formes. L’actor Joel Joan ho expressava fa temps d’aquesta manera: «I si fos la democràcia la millor arma per a segons quins objectius feixistes? I si la democràcia es mostra més eficaç que els totalitarismes per acabar amb les cultures de les nacions sense Estat?». Doncs sembla que sí. Han transcorregut 73 anys des del famós 18 de juliol de 1936 i gairebé 34 d’ençà de la mort de Franco, però els objectius són exactament els mateixos i es sintetitzen en quatre paraules: «¡Viva España! ¡Arriba España!».

 8. marc pons rebel·lat ja! #
  8

  CESC estic totalment d’acord amb tu, ja és hora de deixar la por a l’autodeterminació que és un dret avalat per l’ONU.

  visca menorca, visca la llibertat!!!

 9. Luis #
  9

  Pues sí, mira Cesc lo que digo: ¡¡¡VIVA ESPAÑA!!!, ¡¡¡ARRIBA ESSPAÑA!!!
  Àngel, estoy totalmente de acuerdo contigo: no hay peor fascista que el antifascista. ¿Y sabes otra cosa? No hay peor presidente que aquel que ve con buenos ojos las actuaciones de los partidos separatistas, de los partidos regionalistas que piensan en «un mundo mejor si su pueblo o su ciudad se independiza».
  Habláis de Franco y de la dictadura, un argumento que no paráis de utilizar, y de la represión que se vivió durante aquellos años; pero no paráis a reparar en que vosotros, los regionalistas que habéis alcanzado el poder, hacéis tanto o más daño del que se pudo hacer durante la dictadura. Lo que se vive hoy en día es una NEODICTADURA en toda regla!!!

 10. cesc #
  10

  lluis no pateixis, a mi no em sap cap greu dur la boca tancada,sou voltros els qui heu fet del silenci paraules.La teva espanya no existeix, i vuire d’aquella nostàlgia de la «una grande i libre»t’abocarà a la frustració permanet, i d’aquí al fanatisme, que és el camí directe cap al sectarísme.Relaxa’t i gaudeix de la vida, hi sobretot amb respecte i tolerància,que són valors indispensables per a la convivència.

 11. Luis #
  11

  Hablas de fanatismo cuando respaldas la opinión de los terroristas, ¿son correctas las palabras que utilizas? A mí me parece, Cesc, que deberías utilizar una terminología más adecuada. O quizá sea que la semántica de tu léxico no se refiere a la misma que el mío. Además, has dicho dos palabras que vienen muy bien al caso: TOLERANCIA Y RESPETO. Ahora podemos añadir las siguientes: coches con bombas adosadas en los bajos; disparos en la nuca; secuestros; extorsiones a personas que quieren vivir en paz y se ganan la vida tan dignamente como pueden; miedo; asesinos; asesinados; huérfanos… Sí, Cesc, tolerancia y respeto es lo que se necesita para la convivencia, pero me parece que sería necesario volver a definir esos términos porque creo que no estamos hablando de lo mismo.

 12. cesc #
  12

  L’esquerra abertzale ja ha dit que està «en contra de tota -tota- classe de violència». Però aquesta frase no és suficient ni mai ho serà per a qui necessita criminalitzar i emmordassar un sector de la societat basca per poder guanyar unes eleccions. I és que, pel que sembla, tota frase que no faci referència explícita a la violència d’ETA no compta. Sí, ja sabem que tot veritable demòcrata entén perfectament que condemnar «tota classe de violència» vingui d’on vingui, ja inclou la violència d’ETA, però ni PSOE ni PP poden acceptar-ho perquè, si ho fessin, avui Patxi López no seria lehendakari.Com pots veure no em refereixo ni a franco ni a la dictadura,el cas es què el conficte hi és,per manca de voluntat d’acabar amb ell.És així de sencill.

 13. Luis #
  13

  ¿Por qué no vamos a un bar y nos tomamos unas cervecitas? Yo invito la primera ronda!

 14. 14

  Political negotiation has been made to release ten persons that have been detained by Eta militant group. These persons are suspected to belong to Nazi party. All the political negotiation has been exerted to settle this crisis.

 15. cesc #
  15

  Lluis, he que fa quatre dies no existía la llei de divorci?
  t’imagines el maltractament que deurien sentir milers de dones,que després d’haver-se casat(voluntàriament se suposa),amb el temps es va torçar i es van convertir en víctimes del seu company de viatge.Ara sortosament ha canviat, i la llei permet que una dona-home que no estigui a gust amb la parella,es separi i tant amics, oh no.Si espanya no acepta el dret que tenen tots els pobles a l’autodeterminació(recollit a la UE)hi ha qualqú que es pot trobar amb una bomba sota el cotxe,(hi no dic que estigui bé,però és el que hi ha),un miler de presos bascos,assassinats,orfes,torturats..etc.Vull dir que hi ha víctimes en els dos bàndols.Bé tot açò és evitable emprant allò que ens diferència dels animals, que és la raó.

 16. Luis #
  16

  Cesc, yo te sigo invitando a una cerveza!

 17. cesc #
  17

  gràcies,però ara mateix estic a Barcelona.ja quedarem.

 18. Luis #
  18

  Bueno, queda pendiente una cerveza con una tertulia sobre política y sobre muchas cosas más, por ejemplo lo bonitas que son ciudades como Barcelona y Madrid.
  Un saludo 😉

 19. Un de Llucmajor que está a l´atur #
  19

  El problema expuesto en el blogs para vislumbrar el final de ETA, sinceramente, creo que será ella la que se auto impondrá su propio final, motivada por los cambios en las filosofías políticas globalizantes. El terrorismo armado no es justificable para poder conseguir una Nación con Estado a partir de la modernidad. Pero como dicen los manuales, la única autodeterminación que concibe el Estado Nacional, entiéndase por España, es la que corresponde a la población vinculada territorialmente con y por el ordenamiento jurídico estatal. Y si una parte de esta población se define como Nación y revindica el derecho de autodeterminación, no le será fácil ejercerlo. Para ello se tendrá que confiar en factores que escapen a su control, como una crisis general del sistema político, una guerra internacional o bien en el interés de una potencia mundial en apoyar la disolución del Estado plurinacional (España). El Estado nacional (España) es soberano sobre su territorio delimitado por fronteras y no admite compartirlo con nadie, tampoco con una Nación (País Vasco, Cataluña) del propio Estado. Por lo tanto tenemos por un lado que el nacionalismo ha sido el engendrador del Estado Nacional (España), pero su constitución y su defensa impiden la realización política de las naciones sin Estado (País Vasco, Cataluña). Entonces la autodeterminación de las naciones sin Estado genera contradicción y oposición al principio de soberanía nacional que fundamenta al Estado al cual pertenecen.
  Los precedentes del principio político de autodeterminación de los pueblos los podemos encontrar recogidos en la Declaración de Independencia de los Estados Unidos de 1776. La Carta de las Naciones Unidas de 1945 y en los Pactos de Derechos Humanos de 1976. Estas declaraciones hacen de este principio político un derecho reconocido.
  El nacionalismo es una ideología política moderna con una gran capacidad de movilización superior a cualquier otra ideología. Bajo el ideario de Nación existen los más salvajes enfrentamientos violentos de la humanidad, la aniquilación de pueblos enteros, el holocausto y el genocidio. Pero el orden mundial esta en continua evolución y ese nacionalismo ya pertenece al pasado a un orden anticuado, hay que vislumbrar otro futuro. Los sistemas políticos presentes son influidos por procesos globalizantes que afectan a la economía, cultura, seguridad, valores y a las propias estructura y organizaciones políticas. El anticuado orden político mundial basado en el dominio del más poderoso o la ley del más fuerte deberá ser sustituido por un nuevo orden mundial basado en el derecho internacional y por un gobierno mundial situado por encima de todos los Estados. Esto a mí parecer es la única salida válida a la convivencia democrática, estructurado en la ley y la justicia, con el reconocimiento del pluralismo nacional que es característico de nuestras sociedades.
  La idea de Nación deberá divorciarse definitivamente de la idea de Estado. La totalidad de la sociedad tendrá que subir el nivel relativo al concepto de democracia para dar paso a la Nación real, como el conjunto de todos los ciudadanos sin exclusión, con todas sus diversidades, eliminando poco a poco el ideario nacionalista, para sustituirlo por el federalismo. Para ello lo primero se deben de superar los conceptos liberales de, soberanía nacional, república indivisible, Estado nacional, y ser sustituidos por una codeterminación entre naciones y la soberanía divisible y compartida. La federación estará fundamentada en la unión pero en la diversidad, lo cual propiciará un campo adecuado para dar salida a la construcción de comunidades políticas plurinacionales u multiculturales de ciudadanos libres e iguales.
  Efectivamente las Naciones sin Estado (País Vasco, Cataluña) y sus posicionamientos político militares entorno a su autodeterminación tendrán que asumir los nuevos retos de los nuevos idearios filosófico políticos venideros. Pero también hay que recordárselo al Estado Nacional (España). Y como en tantas guerras no habrá ni vencedores ni vencidos. Tras el paso del tiempo sólo quedará una documentación fidedigna del egoísmo y etnocentrismo de todas las naciones con Estado o sin Estado

 20. vector16 #
  20

  que no hay negociacion,aun esta pendiente el caso faisan.prueba de que si hubo y hay negociacion.
  en cuanto a humillacion se produce cuando un crimen no es castigado,se humilla a la sociedad y a la verdad cuando se trata de dar un status
  de conflicto politico a un acto criminal,de llamar activistas o terroristas a vulgares delincuentes.
  en cuanto a ver terroristas con delitos de sangre o sin en libertad,no hay que irse al mañana,el gobierno del psoe lo lleva haciendo en estos ultimos 7 años,como intercambio ,otra muestra de la negociacion

 21. cesc #
  21

  L’organització armada reclama un «procés democràtic» que «correspon als agents socials i polítics bascos» per tal de resoldre la «territorialitat i el dret a l’autodeterminació» · El mediador Brian Currin considera que ETA «respon positivament» a les exigències que li van plantejar a la Declaració de Brussel·les · Per contra, tots els partits espanyols critiquen amb duresa el contingut del text etarra(spain is diferent)

  L’organització armada ETA ha respost a les demandes dels partits independentistes bascos i del grup de mediació internacional de Brian Currin i ha declarat un alto el foc «permanent i de caràcter general, que pot ser verificat per la comunitat internacional». És el primer cop que ETA concreta la verificabilitat de la seva aturada. L’organització armada també fa una «crida a les autoritats d’Espanya i França perquè abandonin per sempre les mesures repressives i la negació d’Euskal Herria» i considera que cal obrir un «procés democràtic» que resolgui «les claus de la territorialitat i el dret a l’autodeterminació», un procés que «correspon als agents socials i polítics bascos».

  Aquest comunicat ha estat ben acollit per Currin, que considera que «ETA ha respost positivament a la petició que se li va fer». Currin es refereix a la declaració que ell mateix i una vintena de mediadors i líders polítics de diversos països del món van presentar el passat mes de març a Brussel·les. En aquell text, els mediadors demanaven explícitament a ETA un «alto el foc permanent i completament verificable». L’organització no ha inclòs el terme «unilateral» en el seu comunicat, però Currin ha tret ferro a aquest fet i ha assegurat que ETA «no hi ha imposat cap condició».

  Rebuig unànime dels partits espanyols(per variar)

  Tot el contrari del que ha dit Currin, tots quatre partits nacionalistes espanyols d’àmbit estatal amb representació al Congrés dels Diputats han criticat l’anunci d’ETA. El Govern espanyol (PSOE), per boca del seu vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba, diu que ETA manté «un catàleg de reivindicacions que no abandona», reivindicacions que la Moncloa no accepta, com tampoc no accepta la verificació internacional. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, recorda que la seva formació «de cap manera admetrà que algú imposi condicions a la pau o sota l’actuació de mediadors internacionals». En la mateixa línia se situa Izquierda Unida: per al seu secretari general, Cayo Lara, el que ha de fer ETA és «posar les armes damunt la taula». I finalment, els ultranacionalistes d’Unió, Progrés i Democràcia pensen que la declaració és un intent de «fer xantatge a la democràcia».sense comentaris.

 22. cesc #
  22

  Al de Llucmajor,cerca feina,l’activitat aclareix el pensament i l’allunya del maniqueisme.
  Al Vector,el teu cas és complicat,crec sincerament que estàs fora de joc.l’ull per ull ens deixaría a tots cecs.

 23. Un de Llucmajor que está a l´atur #
  23

  Només una rèplica per lusions al senyor Cesc: en cap línea del meu comentari faig lusions al seu ideari polític. Només he volgut expressar els meus argumentacions des de la igualtat i amb llibertat. No vull imposar cap doctrina i tampoc crec en la veritat absoluta. Respecte moltissim tot allò que ha expressat en les seves apístoles i tal com va argumentar Voltaire: «Jo no estic d´acord amb el que vostè diu, però em barallaria parquè vostè pogués dir-ho»
  D´altra banda puc assegura-li que de cap manera vull apartar de la meva concepció maniqueista, ja que forma part del meus creences ensenyar la dualitat. Una dualitat que es troba en tota la creació.La creació es sempre dualista en la cual el bé i el males troben en una lluita contínua i quasi eterna. Per tant el maniqueisme és per a mi la forma d´enfocar la realitat per poder entendre.